Letland in het kort
Letland ligt gevangen tussen de landen Estland en Litouwen, die samen de drie Baltische landen vormen. Ook wat inwoners en oppervlakte betreft is Letland het middelste land van de drie. Toch is de hoofdstad Riga de best bezochte stad in de wijde omgeving. Nergens in het Baltische gebied vind je een stad zo groot en modern als Riga. De levendigheid van de hoofdstad staat in contrast met de rustige dorpjes die zo veel verspreid liggen door Letland. Landschappen verschillen hier van bosrijk tot rivierdal en van hoogland tot kust. Vooral in Vidzeme, het weidse noorden van Letland, vind je geweldige landschappen en is het bezaaid met schilderachtige kasteeltjes. Ook Kurzeme in het westen heeft een heel eigen aantrekkingskracht. Hier is de erfenis van eeuwenoude traditie nog erg herkenbaar.
Politieke situatie
Letland verklaarde zichzelf in 1990 onafhankelijk van de Sovjet-Unie en die onafhankelijkheid werd in 1991 erkend. De eerste vrije parlementsverkiezingen werden gehouden in 1993. In het parlement zijn steeds veel middelgrote partijen vertegenwoordigd, waardoor een tamelijk gefragmenteerd politiek beeld bestaat. Er vinden veel kabinetswisselingen plaats. Kabinetten bestonden aanvankelijk bovendien vaak uit vier tot zes partijen. Dombrovskis vormde in maart 2009 een vijfpartijen-kabinet, maar dat kwam voortijdig ten val en een referendum in juli 2011 leidde tot vervroegde verkiezingen. Na vervroegde verkiezingen op 17 september 2011 werd op 25 oktober een (nieuw) driepartijen-kabinet gevormd onder leiding van Valdis Dombrovskis van de centrumrechtse partij ‘Nieuw Tijdperk’. Sinds 2019 wordt Letland geregeerd door het centrumrechtse kabinet-Kariņš. Premier Kariņš is lid van de kleinste partij van de vijfkoppige coalitie, Vienotība. Het kabinet-Kariņš trad aan op 23 januari 2019 en volgde het eveneens centrumrechtse kabinet-Kucinskis op, dat sinds 2016 regeerde.
Klimaat in Letland
Het weer in Letland is over het algemeen als vrij koud te bestempelen. Het land kent een zeeklimaat wat zorgt voor koude winden en milde zomers. Vooral in het voorjaar en de eerste zomermaanden is het klimaat in Letland aangenaam met temperaturen rond de 20°C. ’s Winters valt er veel sneeuw, maar wordt de kou aan de kust verminderd door het zeewater.
Economie Letland
De economie van Letland is de laatste honderd jaar erg onstabiel geweest door de rumoerige gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Na de tweede wereldoorlog, onder Russische bezetting, werd de Letse economie centraal vanuit Moskou geregeld. Na de onafhankelijkheid begin jaren ’90 ontpopte Letland zich na een aantal moeilijke beginjaren tot een van de snelst groeiende economieën van Europa. Er moe(s)t een grote inhaalslag worden gemaakt op Europese collega’s. Vooral wat infrastructuur betreft blijven sommige steden ook nu soms nog achter. Hierdoor was een van de grootst groeiende industrieën de afgelopen 10 jaar de bouw sector. Onder de macht van de Sovjet-Unie lag de economische nadruk in Letland op landbouw en industrie. Tegenwoordig vind handel vooral plaats in de EU, en wordt er meer geïmporteerd dan uitgevoerd. De belangrijkste sectoren van de Letse economie waren in 2018 groot- en detailhandel, vervoer en horeca (25,4%), industrie (16,1%) en overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (15,8%).
Arm en rijk
Een opvallend aspect van de economische situatie in Letland is de grote kloof tussen arm en rijk. Aan de ene kant zijn er welvarende regio’s waar investeerders veel geld verdienen. Maar tegelijkertijd is de werkeloosheid vrij groot en groeit de inflatie. Hierdoor werd de invoering van de Euro alsmaar uitgesteld en groeide er een zwart circuit waarmee steeds meer mensen hun beperkte salaris proberen bij te vullen. De contrasten zijn goed te zien in bijvoorbeeld de stedelijke situatie waar rijk en arm naast elkaar het straatbeeld bepalen. Daarnaast zijn sommige steden een stuk verder ontwikkeld dan anderen. Per 1 januari 2014 is de € het officiële betaalmiddel van Letland.