Letland gaat voor euro

Letland gaat voor euro
Het Baltische Letland heeft maandag besloten te proberen de euro als munteenheid ingevoerd te krijgen. Het zal daarom in 2014 vragen te worden toegelaten tot de eurozone.

De Letlandse muntheid, de lats, zal volgens de plannen van de regering in Riga later worden ingewisseld voor de euro.
Minister van financiën Andris Vilks, premier Valdis Dombrovskis en centralebankpresident Ilmars Rimsevics hebben maandag een aanvraag tot toetreding ondertekend. De aanvraag gaat dinsdag naar Brussel. In juli zal het besluit van Brussel vallen. Minister Vilks sprak maandag van een ‘historische dag’.

Eén euro is momenteel 0,70 lats. Die is al gekoppeld aan de euro sinds het kleine land van 2,2 miljoen inwoners lid werd van de Europese Unie in 2004. Veel Letse hypotheken zijn al in euro’s verstrekt, wat toetreding tot de zone aantrekkelijker maakt. Het valutarisico valt dan immers officieel weg.

Achttien
Als het Letland lukt om alles op tijd rond te krijgen, zal het het achttiende land worden dat tot de muntunie toetreedt.
De euro wordt de laatste 3 jaar snel in verband gebracht met crises, maar in Oost-Europa kijken velen met bewondering en verlangen uit naar de munteenheid die ruim 14 jaar geleden in West-Europa in het leven is geroepen. In 2002 verschenen de biljetten en munten waarmee de euro het betaalmiddel werd in de landen van de eurozone.

Litouwen
Buurland Litouwen maakte in januari al bekend dat het in 2015 de euro wil invoeren. Premier Algirdas Butkevicius meldde toen dat een team wordt opgezet dat ervoor moet zorgen dat aan alle voorwaarden voor toetreding wordt voldaan.
Estland is de enige van de drie Baltische staten die nu al met de euro betaalt. Het land verruilde begin 2011 de Estische kroon voor de euro.

bron: Nu.nl