Onderweg naar Letland …

Onderweg naar Letland …
Op maandag 18 november 2013 vierde Letland haar 95ste verjaardag, de dag van onafhankelijkheid. De geschiedenis van Letland bestaat uit een bonte lappendeken van oorlogen en bezetters. Duitse Ridderorden, Zweden, Polen, Rusland en Duitsland hielden keer op keer het land in de greep. Na een heftige onafhankelijkheidsstrijd werd op 18 november 1918 de Republiek Letland uitgeroepen, maar het zou nog tot 1920 duren voordat alle gevechten voorbij waren en de Letse Republiek haar onafhankelijkheid kon vieren. In 1940 werd het land overlopen door de Russen en in 1941 door de Duitsers. Na de inval van het Sovjet leger in 1945 werd het proces van ‘sovjetisering’ van Letland hervat. Met het aanbreken van het tijdperk van ‘perestrojka’ en ‘glasnost’ onder Gorbatsjov kwam ook in Letland ruimte voor een onafhankelijkheidsbeweging. Op 4 mei 1990 verklaarde het Letse parlement de Republiek Letland – opnieuw – onafhankelijk. Dit leidde, mede dankzij de mislukte coup in Moskou, tot het herstel van de Letse onafhankelijkheid op 21 augustus 1991. Sindsdien hebben opeenvolgende Letse regeringen gestreefd naar lidmaatschap van NAVO en EU, hetgeen respectievelijk op 1 april 2004 en 1 mei 2004 werd gerealiseerd. Per 1 januari 2014 krijgt Letland de euro en neemt het land afscheid van de eigen lat (waarde: 1,42 euro). Riga is in 2014 uitgeroepen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2014.
En
in week 9 – 2014 is er de Letland Outreach, georganiseerd vanuit YWAM Sweden, Jeugd Met Een Opdracht. Niet alleen Zweden, vanuit vele landen staan mensen op om mee te helpen.

Tijdens deze outreach in Jelgava willen we in samenwerking met de plaatselijke kerken en de sociale dienst zoveel mogelijk mensen bereiken die leven met minimale middelen. Zo zullen er voedselpakketten gemaakt en uitgedeeld worden, kleding wordt verstrekt, er zullen concerten worden georganiseerd en vele tiener- en kinderprogramma’s.
Het wordt een onvergetelijke reis! Niet alleen voor de inwoners in Jelgava, zeker ook voor jou, als je meegaat! Slapen op je luchtbedje in een schoolgebouw…. samen met ± 400 andere christenen God aanbidden en de stad Jelgava zegenen!
Week 9 – 2014, dat is van 23 februari tot en met 2 maart 2014
Deze reis is voor alle leeftijden (van 8 tot aan 88 die de handen uit de mouwen willen steken)
Kosten: circa € 230,- pp (exclusief vliegreis)
Ook dit jaar willen we vanuit NL weer een vrachtwagen met hulpgoederen sturen naar Letland.
Belangstelling om dit avontuur in Gods Koninkrijk mee te maken? Zoek contact met me via de website www.blakusotram.com , via het mailadres info@blakusotram.com of ik hoor je graag op een andere wijze . Ik nodig je uit voor een bezoek en daag je uit mij te helpen om de bewoners in Letland te helpen.