Onderzoek – 49 pct van de Letse bewoners geloven dat het EU-lidmaatschap gunstig is

2016-09-29 –  BNS/TBT Staff

RIGA – Uit de Baltische International Bank Letse Barometer enquête is gebleken dat bijna de helft van de Letse bewoners het gevoel hebben dat het EU-lidmaatschap meer voors dan tegens heeft.
Ondertussen is 29 procent van de ondervraagden van mening dat het Letse lidmaatschap meer nadelen dan voordelen brengt en 22 procent had geen mening over het onderwerp.
Dit is een belangrijk sprong in pro-EU-inwoners, zoals in 2013 slechts 37 procent van de bewoners zei dat het EU-lidmaatschap meer voors dan tegens had, terwijl, in 2014, 35 procent van de bewoners dezelfde mening was toegedaan.
57 procent van de respondenten noemde verbeteringen aan het milieu, nutsbedrijven, transport en andere infrastructuur als de belangrijkste voordelen van het EU-lidmaatschap. 32 procent reageerden positief over de EU-financiering ten behoeve van het verbeteren van de Letse economie, terwijl nog eens 32 procent de hulp noemde om de agrarische industrie van het land te ontwikkelen.  Het aantal respondenten dat verbeteringen in de infrastructuur van hun steden, dankzij EU-financiering, hebben waargenomen is ook gestegen van 30 procent in 2013 naar 44 procent dit jaar.

De peiling werd uitgevoerd tussen 6 en 16 augustus 2016 waarbij 1.002 mensen in de leeftijd tussen 18 en 74 in heel Letland zijn geïnterviewd.