Rimšēvičs: Letland moet zich voorbereiden op toekomstige crises

Ilmars Rimšēvičs / LETA.

Letland moet zich voorbereiden op toekomstige crises, die zeker zullen plaatsvinden, zei de gouverneur van de Bank van Letland, Ilmars Rimšēvičs, in zijn interview in het 900 seconden programma van LNT.

Hij zei dat de Letse economie volgend jaar sneller zal groeien, gezien dit jaar de lage groei van het GDP, het bruto binnenlands product. De groei wordt versterkt door het feit dat Letland actief gebruik maakt van structuurfondsen van de Europese Unie.

“Het is niet goed dat Letland gericht is op de structuur fondsen. Indien de middelen beschikbaar zijn zal onze economie groeien, maar als er geen toegang tot EU-fondsen is, zal onze economie vallen”, aldus Rimšēvičs.

De gouverneur van de Bank van Letland merkte op dat het nu de perfecte tijd voor Letland is om zijn nationale economie te onderzoeken en structurele hervormingen te realiseren. Dit is vooral belangrijk omdat er crises verwacht mag worden in de nabije toekomst. “We moeten voorbereid zijn op toekomstige crises, die zeker zullen plaats vinden, omdat de situatie lijkt niet te verbeteren. Nu is het tijd om de nationale economie op peil te houden en om ervoor te zorgen dat ons land niet opnieuw getroffen wordt door crises zoals 2008” aldus Rimšēvičs.

Hij benadrukte dat de overheid geen belastingen moeten verhogen die de situatie nog erger voor zakenmensen maken. Bovendien zal Letland moeten stoppen meer geld uit te geven dan het zich kan veroorloven.